Rabarbertaart

Vooral in Engelse kookboeken staan veel rabarberrecepten, sla ‘Hoe te eten’ van Nigella maar open en je kunt kiezen uit een hele reeks recepten. Vandaag een taart uit ‘Vers uit de Tuin’ van Sarah Raven. Ook een mooi boek, vooral als je graag kookt uit eigen moestuin.

2 eieren
125 ml slagroom
35 gram suiker
geraspte schil van ½ sinaasappel
plukje saffraan
300 gram rabarber, in stukjes van circa 5 cm

Voor het korstdeeg
150 gram bloem
50 gram fijne kristalsuiker
75 gram koude boter
1 eierdooier
beetje ijskoud water

Maak eerst het deeg. Doe de bloem met de suiker in een keukenmachine en mix 1 minuut. Voeg de koude boter in blokjes toe en meng snel tot een kruimelig deeg. Roer de eidooier erdoor en net zoveel koud water tot het een samenhangend deeg is. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een deeglap en bekleed hiermee een ingevette taartvorm van 20 cm diameter. Ik heb een langwerpige vorm gebruikt deze keer, omdat de rabarber daar mooi in uitkomt. Zet de vorm een half uur in de koelkast zodat het deeg niet te veel krimpt in de oven.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem, leg hierop een stuk bakpapier en breng hierop een blinde vulling aan (bv bruine bonen). Bak de deegbodem 15 minuten, verwijder de blinde vulling en bak nog 10 minuten. Laat iets afkoelen. Roer de eieren los, meng met room, suiker, sinaasappelrasp en saffraan.

Leg de rabarber op de deegbodem. Schenk het roommengsel over de rabarber en bak de taart 15 minuten op 180 graden. Laat afkoelen. Evt. kun je er nog poedersuiker of geroosterde amandelen over strooien.