Spreek het uit als borsj. Er zijn veel schrijfwijzen van de naam van deze Oekraïense soep, die overal in de Slavische wereld op de kaart staat. En de manieren om deze soep klaar te maken en te serveren zijn nog talrijker. Warm of juist ijskoud. Met rundvlees, worst of vegetarisch. Gepureerd, of met stukjes groenten. Met of zonder room. Er zijn vele wegen die naar borsjt leiden, maar er is geen weg naar borsjt zonder dille en bietjes. Omdat ik het nog nooit gegeten had, heb ik uiteraard een recept uitgeprobeerd. Hieronder volgt de warme wintervariant. Lekker!!!!
Voor 8 personen
Een flinke schenkel
2 el plantaardige olie
1 fijn gehakte ui
1,5 liter water
250 gram wortelen in stukjes
2 stronken selderij in stukjes
1/3 middelgrote fijngesneden kool
250 ml tomatensap
500 gram gekookte rode bietjes in plakjes
1 el citroensap
2 tl basterdsuiker
Zout en peper naar smaak
Bak ik en grote pan op middelmatig vuur het vlees bruin in de olie Voeg de uien en het water toe Zet het vuur lager en laat het met het deksel op de pan 2 uur langzaam sudderen totdat het vlees gaar is Haal de schenkel uit de pan, snijdt het vlees in stukjes. Voeg toe aan de bouillon de wortelen, selderij, kool, bietjes, tomatensap, citroensap, suiker, zout en peper. Laat alles nog 20-30 minuten zachtjes sudderen totdat de groenten zacht zijn. Je kunt met de staafmixer er een egale soep van maken, of de groenten in stukjes in de soep laten. Vervolgens de stukjes vlees toevoegen, even doorkoken.
Opdienen in soepborden met een flinke schep zure room en fijngesneden dille.